2030-0

Twintig dertig nul, dat is het doel wat gesteld is in de lange termijn aanpak dakloosheid. Dus kortweg GEEN daklozen meer in 2030. De oplossingen en plannen zijn besproken in 4 themasessies en het definitieve plan wordt op basis van de inbreng van deze sessies op 5 december gepresenteerd. De vraag aan het eind van deze sessies van de afgelopen weken aangaande dit onderwerp was in hoeverre we geloofden in deze doelstelling op een schaal van 1 tot 5 waarbij 5 voor een volmondig ja stond, de onderwerpen van de themasessies waren,

  1. Wonen eerst en huisvesting voor (dreigend) dakloze jongeren en volwassenen.
  2. Integraal werken, toegang en regie op alle leefgebieden: mens en perspectief centraal, jongerenregisseur.
  3. Preventie van dakloosheid: sociale inclusie, stigma en bestaanszekerheid.
  4. Randvoorwaarden: helpende regels, samenwerking (landelijk, lokaal en onderling) en goede monitoring.

Ik was aanwezig bij 2 van de 4 sessies en mocht bij de eerste mijn ervaring delen wat het betekent als je na een periode van dakloosheid weer een huis hebt, ik heb dit gevoel al vaker beschreven maar kan niet genoeg benadrukken dat een huis, een eigen voordeur, een eigen huissleutel het begin is van leven. De 2 sessies waarbij ik aanwezig was waren 1 en 3, wonen eerst koos ik omdat daar de sleutel ligt tot het oplossen van een dakloze situatie en preventie omdat daar de sleutel ligt om dakloze situaties te voorkomen. Beide geheel passend in het Housing First principe.

Opvallend bij beide sessies was de bereidheid tot actie, uitvoering, denken, ideeën aandragen en gezonde discussies die de kern van het probleem raken. Dakloosheid los je namelijk op door mensen een huis te geven en dakloosheid voorkom je door mensen niet uit hun huis te zetten. Is het echt zo simpel? Onderaan de streep wel. Gebaseerd hierop kunnen we stellen dat dakloosheid vooral een huisvestings- en een wet- en regelgevingsprobleem is dat alleen kan worden opgelost door voor betaalbare huisvesting te zorgen en door regels als voordeurdelersnorm af te schaffen en uitzettingen bij wet te verbieden.

Ik heb op de dagen dat ik aanwezig was gestemd op 5, ja ik geloof volledig dat we in 2030 NUL daklozen kunnen hebben. Ik was lichtelijk verbaasd dat ik 1 van de weinige mensen was die er zo over dacht. Hoe vaak ik die dagen de volgende zinnen heb gehoord “Eerst zien dan geloven” , “in theorie klinkt het mooi”, “dat halen we toch nooit”. Ik vind het jammer dat mensen die hierin iets kunnen doen, die mooie ideeën hebben, die veel tijd in deze projecten steken, die hele dagen bezig zijn met het oplossen toch denken dat het niet mogelijk is?

Als ik voor mezelf spreek, moet ik hierin geloven, moet ik hier de motivatie vandaan halen om ervoor te zorgen dat we dit gaan halen. Ik ben met dit werk begonnen om zo snel mogelijk weer werkloos te worden zeg ik wel eens. Ik wil niet geloven dat het onmogelijk is, ik wil niet denken aan onmogelijkheden en obstakels. Ik wil vooruitstrevend denken, ik wil denken in oplossingen, ik wil gewoon door! Ik weet dat de meeste van de deelnemers aan de themasessies ook op 5 wilden staan maar misschien teveel denken aan de moeilijkheden die we onderweg tegen kunnen komen. Mijn advies, kom naar 5 en samen kunnen we dit oplossen.

Een paar linkjes om jullie naar 5 te halen 😉

https://www.iedereenondereendak.nl/

https://housingfirstnederland.nl/

Dank voor het lezen en een fijne dag,

Frank

#dakloosheid #nooitmeerbuitenslapen #housingfirst #iedereenondereendak

Site gemaakt door WordPress.com.

%d bloggers liken dit: